Et tiedä, jos et koskaan kokeile

“Jos et koskaan kokeile, et koskaan tiedä.” Sain tällaisen rohkaisukortin Rohkaisukorttipakasta täksi viikoksi. Viimeksi kirjoitin “Katso se kortti” -postauksessani halusin vielä katsoa erään kortin. Mutta miten kävikään, kun katsoin sen kortin? 

Minulle tämä on siis tarkoittanut tällä viikolla sitä, että kun lähdin yhteen juttuun mukaan niin näin, etten halua jatkaa sillä tiellä. Vaikka olenkin nyt jokseenkin itsevarma ja rohkeampi tekemään teon, jota toinen odottaa, tajusin, etten haluakaan tätä ihmistä elämääni. On tärkeää katsoa kaikki kortit. Ne paljastivat minussa tunteen, mitä en ollut aiemmin ihan täysin tajunnut todella tärkeäksi. Nyt pidän tästä oivalluksestani kiinni ja aion olla vahvempi, mistä kiitos kuuluu Jumalalle. 

“Ehkä mietit, miksi joihinkin vanhoihin tunteisiin ja niiden vapauttamiseen pitäisi keskittyä – eikö olisi parempi keskittyä tähän päivään ja huomiseen? Näen toki itsekin, että menneisyyteen takertuminen voi estää meitä olemasta kunnolla nykyhetkessä. On kuitenkin otettava huomioon, kuinka paljon energiaa noiden vanhojen tunteiden mielestä karkottamiseen kuluu. Kuin pitäisi kierrejousta alhaalla: mitä kovemmin työntää, sitä suurempi on jousen vastavoima. Selvittämätön tunnekuorma syö voimavaroja, tekee raskaan olon, luo voimattomuuden tunnetta ja voi johtaa vakaviin fyysisiin ongelmiin. Kun kasautuneesta ahdistuksesta ja sen aiheuttamasta emotionaalisesta taakasta hankkiutuu eroon, myös alitajuinen mieli virittyy uudelleen. Näin mieli voi myöhemmissä tilanteissa toimia joustavammin ja valita niihin sopivamman tunnereaktion.” (Schaub s. 71-72.) 

En ollutkaan katsonut kaikki kortteja aiemmin läpi, vaikka aikaa olisi ollut, mutta vanhojen tilanteiden muistelusta nousi nyt viimeinkin tärkeä oivallus, että kaikki on ollut ohi erään ihmisen suhteen jo aikoja sitten, itse vasta oivalsin sen äsken. Hyvä, kun katsoin taas taaksepäin, ehkäpä nyt viimeistä kertaa. Tunteet oli ja meni.  

Miten varastoituneesta pelosta ja ahdistuksesta pääsee eroon? Seuraavissa luvuissa esittelen lukuisia eri käytäntöjä, joiden avulla voit vai vattomasti ja tehokkaasti vapauttaa itsesi tunnekuormasi alta ja siten palauttaa alitajuisen mielesi ja solusi niin sanotusti tehdasasetuksiin. (Schaub s.72.) 
 
“Olen ahdistunut ihminen” ja “en ole tarpeeksi hyvä” ovat niistä yleisimpiä. Muiden rajoittavien uskomusten tavoin ne saavat ihmisen tarkastelemaan itseään ja maailmansa varsin putkinäköisesti. Identiteetti alkaa muodostua ahdistuksen ja epävarmuuden pohjalta, ja maailmankuva kaventuu samaan tahtiin. Jotta rajoittavasta uskomuksesta pääsisi irti, on myös irtaannuttava vanhasta identiteetistä. Voi tuntua turvalliselta tai ainakin tutulta ajatella olevansa liian huono tai kykenemätön muuttumaan. Totuus on kuitenkin toinen. Niin kauan kuin uskoo näihin rajoittaviin uskomuksiin ja niiden pystyttämiin rajoihin minuuden perusta on hyvin hauras ja maailma varsin kapea ja rajattu.” (Scaub s. 74.) 

Onkin ihanaa huomata, kuinka aivoja jumppaamalla olen tullut rohkeammaksi versioksi itsestäni. Aion jatkaa tätä kasvamista itsevarmaksi naiseksi. Sanon sinulle, että anna itsellesi aikaa käydä läpi tunteitasi. Käy terapiassa, jos jokin asia ei vaikuta etenevän ja puhu ystävällesi. Joku voi ihmetellä, että miten puhuminen muka auttaisi, mutta kyllä vain se auttaa. Siinä on ihmeellinen voima. Sanoissa on voimaa. 

Lähteet  

Schaub F. (2015). Alitajunnan voima. Basam Books.